Doktor Gjilpëra

Faik Konica

You are here: Home - Uncategorized - Doktor Gjilpëra


Doktor Gjilpëra

Doktor Gjilp ra Vepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e t

 • Title: Doktor Gjilpëra
 • Author: Faik Konica
 • ISBN: null
 • Page: 134
 • Format: Paperback
 • Vepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer, ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar n p rmasa t gjera Doktor Gjip ra u shkrua dhe u botua n gazet n Dielli n vitin 1924 Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dheVepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer, ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar n p rmasa t gjera Doktor Gjip ra u shkrua dhe u botua n gazet n Dielli n vitin 1924 Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dhe n gjirin e shoq ris shqiptare zhvillohej nj luft e ashp r politike, para saj shtroheshin probleme jetike si zgjidhja e form s s regjimit, reforma agrare, demokratizimi dhe modernizimi i aparatit shtet ror, emancipimi kulturor komb tar etj Vepra e Konic s sht pjell e k saj kthese socialhistorike q sapo niste n jet n e popullit ton Autori mori shkas nga vrasja e dy qytetar ve amerikan n Mamuras, q organizoi reaksioni feudal Konica krimin e Mamurasit nuk do ta v shtronte si nj rast t ve uar, po si nj ngjarje me kuptim t gjer shoq ror, ku mplekseshin interesa e synime t qarqeve t caktuara dhe shfaqej lufta politike e koh s Kjo ngjarje do t zgjonte idealet liridash se dhe iluministe t shkrimtarit dhe do ta frym zonte krijimin e nj vepre, q do t hidhte drit dhe do t p rgjith sonte realitetin shqiptar bashk kohor.Heroi i vepr s sht Doktor Gjilp ra, nj intelektual i ri shqiptar q kryen studimet p r mjek si n Rusi e Suedi dhe ndodhet para alternativ s t q ndronte jasht , ku e priste nj karrier plot prespektiv apo t kthehej n atdhe e t ndihmonte n m k mbjen e tj, ve an risht n p rmir simin e sh ndetit t popullit Ai vendos t kthehet n Shqip ri, atdhedashuria triumfon mbi interesat vetjake.Autori duke ndjekur vij n e jet s s heroit do ta p rshkruaj at n dy etapat kryesore koha e q ndrimit jasht atdheut dhe koha e ardhjes n Shqip ri N qoft se etapa e par sht njohja me doktor Gjip r n, etapa e dyt , q p rb n trungun e vepr s sht pjesa m e r nd sishme, q bart dhe mish ron idet e shkrimtarit Jeta e heroit larg atdheut sht dh n n plan p rshkrues, duke evokuar episode dhe gjendje t ndryshme shpirt rore, q nxjerrin n pah natyr n, interesat dhe karakterin e intelektualit shqiptar Ai sht n radh t par , atdhetar i bindur, njeri me kultur t gjer , mjek i pregatitur dhe human, i zgjuar dhe plot vullnet e vendosm ri Jan k to cil si, q e b jn at t kthehet n atdhe.Kthimi n Shqip ri e ve doktor Gjilp r n p rball nj realiteti trondit s dhe shtron para tij probleme q p rfshijn pamje t ndryshme t jet s shqiptare Brenda nj kohe t shkurt r, ai njihet me gjendjen e mjeruar t popullit, me padrejt sit q b hen n kurriz t tij, me aparatin shtet ror, ku mbizot rojn arbitrariteti, drama, intrigat, me n pun s injorant e anadollak N k t shtet tragjiko komik, opozit n e p rb jn njer z q s kan asgj t p rbashk t me ligjin dhe moralin.Vendin kryesor e n vep r e z n raportet q vendos doktor Gj lp ra me kategori t ndryshme t shoq ris shqiptare, me p rfaq suesit e tyre m tipik N k to marrdh nie zbulimi social psikologjik q b n autori, sht i nd rsjellt , nga nj an p rvijohet gjithnj e m qart karakteri dhe botkuptimi i doktor Gj lp r s, ideali i nj njeriu evropian, atdhetarizmi dhe humanizmi i nj njeriu t emancipuar, nd rsa nga ana tjet r, vizatohen figura t ndryshme t qarqeve zyrtare t paris t rretheve intelektuale Ve an risht figura e doktor Gj lp r s del mjaft e qart p rball dy koleg ve t tij, dr.Embrullahut dhe dr.Protogor Dhall s M shum , se n rethana pune, ata i njohim n biseda e debate, si tipa shoq ror t kund rt me heroin, me koncepte dhe praktika t ndryshme mjek sore Nd rsa doktor Gj lp ra sht njeriu i mjek sis moderne, partizan i natyr s, i helioterapis dielli, uji, ajri q mendon se natyra sht mjeku i par i njeriut, dy mjek t e tjer paraqiten anakronik , jan mish rim i dogm s mjeksore t shk putur nha jeta e parimet e shkenc s Bota e vjet r n k t vep r p rb het jo vet m nga dy mjek , por dhe nga figura t tjera negative I till sht ministri Salemboza, p rfaq sues tipik i forcave t prapambetura e antikomb tare, tipi i tiranit anadollak, intrigant e dinak, i zgjuar e i shkath t Kurse mjedisi dhe mend sia orientale e paris s kryeqytetit gjejn shprehjen e tyre n figurat e agallar ve tiranas si jan Muhedin Agai e Zylfikar Agai.N atmosfer n e zymt t jet s shqiptare t koh s autori ndesh dhe njer z t mir , t dal nga populli, q ngjallin simpati e nderim Mbeten t paharruara n mendjet e lexuesit dy vajzat fshatare, plaku martaneshas, polici i dogan s, Arifeja, Ali Bibi Megjith nj lloj skepticizmi q ndihet n paraqitjen e tyre, ata dalin n nj drit t ngroht , me vlera t v rteta njer zore, me bukuri e past rti shpirt rore, me zakone fisnike Mendimi i shkrimtarit sht se populli, duke qen i paditur dhe i pap rpunuar, ka n voj t st rvis shpirtin dhe mendjen Doktor Gj lp ra sht nj vep r e fuqishme satitike Duke pasur parasysh realitetin e r nd shqiptar, mend sit e anakronike e jet n e prapambetur, autori u kund rvihet atyre, i tall dhe i godet pa m shir Q ndrimi ideoemocional mohues b n q n faqet e vepr s t ndihet qes ndia dhe ironia, satira dhe sarkazma Ata shfaqen e mish rohen me forc artistike n skena dhe personazhe, n situata dhe portrete tep r t goditura P rdorimi mjesht ror i detajit, plasticiteti i gjuh s, ngjyrimet q merr fjala, e b jn satir n e Konic s, origjinale e t natyrshme.Tema dhe problematika e mpreht shoq rore, fryma mohuese e disa prej dukurive shoq rore dhe notat e fuqishme satirike e b jn Doktor Gj lp r n nj vep r me tipare t shquara realiste Konica sjell k shtu nj ndihmes t r nd sishme n pasurimin dhe forcimin e realizmit n let rsin shqiptare.Nga pikpamja kompozicionale, edhe pse vepra sht e pap rfunduar, jan hedhur linjat kryesore dhe sht p rcaktuar edhe thelbi i figur s s heroit Mund t themi se ajo p rb n hyrjen e nj romani q Konica p r arsye t ndryshme nuk e oi deri n fund Vepra sht e pasur me l nd jet sore, e ngarkuar me ngjarje e biseda, me detaje t shumta K to kan sjell ngath simin e aksioneve dhe nj far proleksiteti.Te Doktor Gj lp ra Konica provon edhe nj her at q ka th n Noli p r t se ai sht krijues i proz s moderne shqiptare Kjo duket si n konceptimin e vepr s edhe n mjesht rin e rrall , t p rdorimit t gjuh s Gjuha e Konic s sht e pasur, e bukur, e fuqishme, me nd rtime e struktura sintaksore thjesht shqipe N proz n e gjat ajo sh rben p r individualizimin dhe zbulimin e karaktereve t personazheve.F.Konica sht nj nga stilist t e rrall t gjuh s shqipe Ai zbatoi parimin se ekonomizimit t fjal s, t lakonizimit t saj, duke synuar hijeshin , sakt sin , thjesht sin dhe eleganc n.Ndikimi i personalitetit t Konic s si artist dhe erudit sht i ndjesh m n let rsin dhe kultur n shqiptare.

  • [PDF] ↠ Unlimited ô Doktor Gjilpëra : by Faik Konica Û
   134 Faik Konica
  • thumbnail Title: [PDF] ↠ Unlimited ô Doktor Gjilpëra : by Faik Konica Û
   Posted by:Faik Konica
   Published :2019-02-02T17:26:46+00:00

  One thought on “Doktor Gjilpëra

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *